8 to do’s voor een gezondere leefstijl in tijden van Corona

Gezonde leefstijl in tijden van Corona

Als ons aan het begin van dit jaar werd verteld dat we maandenlang geen sociale evenementen, sportschool of vrienden en familie zouden zien, dan hadden we dat niet geloofd. Iets wat zo vanzelfsprekend was, is nu iets waar we meer bij stilstaan en intens dankbaar voor kunnen zijn. De maatregelen zijn inmiddels versoepeld. We mogen weer het terras op, we mogen weer met vrienden afspreken en we kunnen weer naar de sportschool! Toch zorgden die maanden thuis zitten ervoor dat we bijna allemaal minder bewogen en zo af en toe ook iets ongezonder aten. En dat terwijl het juist in deze tijd heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen! Hoe pak je nu de regie weer terug in eigen handen? Hieronder 8 to do’s voor een gezondere leefstijl in tijden van Corona op een rij. 

 

 1. Ritme, rust en regelmaat

  Vanaf kleins af aan is dit een oneliner die mijn oma regelmatig met ons deelt. Reden genoeg om deze als eerste op de to do lijst te zetten! Ze heeft er namelijk gelijk in en vooral in deze tijd. We zijn flink uit ons ritme gehaald. Werken doen we thuis, sporten hebben we maandenlang on hold gezet en onze eettijden verschuiven praktisch met de dag. Ritme, rust en regelmaat zorgt voor structuur in je dag. Dit is de eerste stap om weer de touwtjes in handen te krijgen wat betreft leefstijl. Kortom: sta elke dag op dezelfde tijd op, hou je vast aan drie hoofdmaaltijden, eet op dezelfde momenten en pak het bewegen weer op zoals voor Corona. 
 1. Koken: pakjes en zakjes de deur uit

  Wat betreft voeding kunnen we het best zoveel mogelijk eten zoals onze moeder natuur voor ons heeft bedoeld. Kies voor producten die direct uit de natuur komen. En als je toch voor een verpakking gaat, zorg er dan voor dat je kiest voor een product met een korte ingrediëntenlijst. Hiervoor geldt vaak hoe meer ingrediënten, hoe meer onnodige toevoegingen in het product zit. Dus tover die chef-kok die in je zit naar voren en maak je eten zoveel mogelijk zelf. 
 1. Gezonde voeding: alle kleuren van de regenboog

  Als we het over voeding hebben dan is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Zo zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Dit kan niet alleen gehaald worden uit groente en fruit. Noten, zaden, peulvruchten, vis, vlees, ei, zuivel, brood en ga zo maar door zijn ook stuk voor stuk belangrijke voedingsmiddelen die meegenomen horen te worden. Hier zitten essentiële voedingstoffen in die je niet uit andere producten kan halen. De kracht zit hem in: variatie! 
 1. Blijf in beweging

  Nee, dit betekent gelukkig niet dat je jezelf dagelijks een uur in het zweet hoeft te werken in de plaatselijke sportschool! Zo, dat lucht op. Het betekent wel dat je gedurende de dag in beweging mag blijven. Wat kan jij bedenken om meer te bewegen op een dag? Kan je bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto? Of kan je eens wat vaker de trap nemen in plaats van de lift of roltrap? Laat je creativiteit hier de vrije loop!
 1. Slapen als een roos

  Slapen wordt wel eens over het hoofd gezien als we het hebben over leefstijl. En dat is misschien gek want een goede nachtrust brengt de volgende dag veel goeds: energie, motivatie en concentratie. Bovendien maak je ook qua voeding betere keuzes als je goed hebt geslapen. Reden genoeg dus om het slapen eens onder de loep te nemen. Hoe staat het ervoor met jouw slaapritme? Wij hebben ongeveer 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet. Zorg ervoor dat je je aan vaste slaaptijden houdt. Zowel voor het naar bed gaan als het opstaan. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om in de ochtend nog even om te draaien. 
 1. Woon/werk situatie

  Aangezien we veel vanuit huis werken kan het nogal eens voorkomen dat werk en privé in elkaar overlopen. Misschien betrap je jezelf erop dat je in de avond nog aan het werk bent. Het kan ook gevoelsmatig zijn aangezien je woonruimte (ook wel: daar waar jij je normaal ontspant) is omgetoverd tot een office 2.0. Zorg ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt door slechts in een kamer te werken. En door vaste werktijden aan te houden (ja daar is ‘ie weer: ritme, rust en regelmaat). 
 1. Relax

  Deze tijd kan gevoelens van onrust, onzekerheid en angst naar voren brengen. Dat is begrijpelijk, het is een roerige periode. Heel belangrijk dus om lief te zijn voor jezelf en tijd te maken voor ontspanning. Misschien is dat wel het lezen van een boek, mediteren, puzzelen, muziek luisteren of een bad nemen. Ga eens bij jezelf na wat dat voor jou is.
 1. Stap voor stap: maak het klein

  Als je besluit om het roer om te gooien en te werken aan een gezondere leefstijl, dan kan ik dat alleen maar toejuichen en je een virtuele high five geven. Wat ik je wil meegeven is: maak het voor jezelf klein. Verwacht niet van jezelf dat je binnen een dag, week of zelfs maand je (hele) leefstijl hebt veranderd. Dit heeft tijd nodig en zoals alles begint het bij een eerste stap. Daarmee is ook de kans dat de veranderingen blijvend zijn aanzienlijk groter. 

 

Yes, jij hebt nu 8 tips in the pocket om je leefstijl te verbeteren. Zou je hierbij graag begeleiding willen? Schakel dan de hulp in van een professional. Zij staan voor je klaar! Ook ik ben er voor jou. Als gecertificeerd Leefstijlcoach kan ik jou helpen op weg naar een gezondere leefstijl. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Laten we vrijblijvend kennis maken!  

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen