Thuiswerken: 5 Leefstijl Tips Voor Meer Balans

“Het hele jaar zul je vooral thuis werken en het kantoor zul je amper zien.” Hoe zou je gereageerd hebben als iemand dit begin van het jaar tegen je had gezegd? Ik weet wel zeker dat ik de persoon in kwestie niet had geloofd. Toch is het orde van de dag: thuiswerken. Van een hectische kantoorbaan waar je van de ene meeting naar de andere meeting rent, zit je nu met je laptop opengeklapt op de bank alle zoom-calls af te gaan. Wat een wereld van verschil. Die verandering kan er goed voor zorgen dat je uit balans raakt. Voor alle mensen die normaal op kantoor werken en nu thuis zitten: deze tips zijn voor jou!

 

Hoe pak je dat thuiswerken aan?

5 leefstijl tips voor jou!

 

Leefstijl tip 1: Ritme

Vroeg opstaan? Nee hoor, je hoeft praktisch geen wekker te zetten. De files? Ja, daar hoeven we ook met z’n allen niet meer in te staan. Een lunchbox klaarmaken? Dat is verleden tijd! Als je deze opsomming maakt, klinkt het haast als muziek in de oren dat thuiswerken. En toch schuilt er een gevaar: het gebrek aan ritme. Waar je wekker altijd op dezelfde tijd afging, is het nu extreem verleidelijk om nog een keer om te draaien. Ontbijt en lunch? Het is maar even kijken wanneer je er tijd voor hebt en of je eraan denkt. Kortom: als je niet bewust met een dagelijks ritme bezig bent, kan het maar zo zijn dat je je vaste routine volledig overboord kiepert. Mijn tip is om juist wel een vaste planning aan te houden. Sta elke dag op dezelfde tijd op en eet op dezelfde tijden. Ritme zorgt voor structuur en daarmee creëer je direct rust in je hoofd.

 

Leefstijl tip 2: Werkplek

Staat jouw computer op de eettafel? Ben je met je laptop op de bank neergeploft? Of klap je je beeldscherm open zodra je wakker wordt en werk je vanuit bed? Werk en privé lopen nu gemakkelijk in elkaar over. Zelfs als je het niet door hebt. De plek waar je altijd tot rust komt wordt omgetoverd tot een office 2.0. Het gevolg is dat je onbewust van die plek nu een werkruimte maakt. Zorg dus goed voor een scheiding. Kies één plek in huis waar je werkt. Zodat alle andere plekken blijven waar ze voor bedoeld zijn: ontspanning en thuis zijn!

 

Leefstijl tip 3: Vaste tijdstippen

Hoe vaak zit je stiekem in de avond nog ‘even’ je mail te checken? Zeker nu we van ons huis een kantoor hebben gemaakt, is het belangrijk om waakzaam te blijven dat we niet continue in de doe-modus blijven hangen. Maak voor jezelf vaste tijdstippen dat je werkt en vooral ook wanneer niet. Hou al je werkattributen op een plek en laat het ook alleen daar. Zo kom je niet in de verleiding om – bewust of onbewust – toch nog met werk bezig te zijn.

 

Leefstijl tip 4: Sociale contacten

In mijn praktijk krijg ik voornamelijk dit te horen: “Wat ik het zwaarst vind, is dat ik m’n collega’s/medestudenten niet zie. Ik mis het sociale aspect.” We zijn sociale wezens die van nature met elkaar willen verbinden. Het is een onderdeel van wie wij zijn als mens. Van de een op de andere dag worden we thuis gezet en is socializen volledig van de baan. Logisch dus dat velen hier tegenaan lopen. Probeer hier eens je focus te verleggen door te kijken naar wat wél mogelijk is. Wat kan je doen om wel in contact te komen en te blijven? Bellen, facetimen, afspreken om een rondje te wandelen, afspreken om ergens samen te werken of te studeren? Probeer eens een lijstje met mogelijkheden te bedenken. En ga er met één vandaag nog aan de slag!

 

Leefstijl tip 5: Ontspanning

Deze periode eist z’n tol. In een korte periode is er veel veranderd. Wees daarom vooral lief voor jezelf en leg de lat eens wat naar beneden. Je mag deze situatie moeilijk of oneerlijk vinden. Je mag sip of verdrietig zijn. Je mag even wat minder in je vel zitten. Dat is allemaal oké. Als je dat bij jezelf opmerkt, laat het er zijn. Ga er niet tegen vechten. Omarm het. En denk vervolgens na wat jij fijn vindt om te doen voor jezelf. Waar ervaar jij ontspanning in? Dat mag je deze dagen best eens wat meer integreren.

 

Ga met de leefstijl tips aan de slag! Mocht je hier graag ondersteuning bij willen of speelt er iets anders waar je graag hulp bij ontvangt, dan wil ik tegen je zeggen dat ik er voor je ben. Neem dus zeker dan even contact met me op!

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen