Decemberstress: zo ga je ermee om!

De kerstboom optuigen, pakjes scoren in de stad, inpakpapier dat er doorheen gaat als water en op de valreep nog even de gourmetschotel ophalen bij de slager om de hoek. Welkom in de decembermaand! Dat betekent voor veel mensen: stress. Hoe kan je omgaan met de stress die deze maand met zich mee brengt? Hieronder 3 december tips voor je!

 

Decembermaand tip 1: Van moeten naar willen

Hoe zonde is het dat we in deze maand vaak de focus hebben op wat we allemaal nog ‘moeten’? We moeten nog even halsoverkop een gedicht in elkaar flansen, de ene signature dish na de andere moet op tafel komen en je kan natuurlijk niet aankomen met een halfgebakken surprise. Nee, daar maken we op z’n minst een kunstwerk van. Maar als we dan eenmaal aan het kerstdiner zitten, dan kan het maar zo zijn dat we er niet volledig van genieten omdat we in die doe-modus blijven hangen. Hoe je dit kan ombuigen? Shift je focus! Als we de uitkomst loslaten, dan ontstaat er ruimte om meer te genieten van het proces en wat er daadwerkelijk gebeurt in het hier en nu. Herinner jezelf eraan dat je de focus eens wat vaker shift van dat wat je nog ‘moet’ doen, naar wat er nu al is.

 

Decembermaand tip 2: Verwachtingen? Een tandje minder!

“Vol verwachting klopt ons hart.” Het is een welbekende zin die in vele huishoudens in Nederland luid en duidelijk te horen is op pakjesavond. Wat is dat toch met verwachtingen? In deze decembermaand willen we dat iedereen het leuk heeft en dat het vooral non-stop gezellig is. We willen ons van onze beste kant laten zien. Ofwel: we kunnen – bewust of onbewust – een perfect plaatje nastreven. Het gevaar is dat als de verwachtingen niet waar worden gemaakt, dat kan leiden tot teleurstelling. Er is zoveel waar we dankbaar voor mogen zijn, hoe zonde zou het dan zijn als we in die teleurstelling vibe terecht zouden komen? Dus hup, leg die lat is een paar meter naar beneden. En een kleine reminder: imperfecties horen bij het leven en fouten maken mag. Daarvoor ben je mens. Geniet dus van elk moment, precies zoals het is. Met elke imperfectie meegerekend.

 

Decembermaand tip 3: Maak het klein

De grootste kerstboom, de meest blinkende versieringen, de lekkerste pepernoten en de best ingepakte cadeaus. Tsja, het is iets wat we vaak nastreven: perfectie. Dat kan komen doordat we de overtuiging hebben dat als we voldoen aan al deze grootse taferelen, dat we het dan leuk en gezellig met elkaar zullen hebben. De manier waarop we geluk ervaren. Hoe grappig is het om te beseffen dat we daar juist niet het geluk vinden? Geluk vind je niet in materie en bepaalde omstandigheden. Je kan het vinden in de kleine dingen. Het warme welkom bij binnenkomst met (of zonder) knuffel, een fijn gesprek die je voert met je oma die je na een half jaar weer ziet en de openhaard waar je kan opwarmen nadat je buiten een sneeuwpop hebt gemaakt. Maak het klein, dat zijn de geluksmomentjes!

Make it a December to remember! Merk je dat je het moeilijk vindt om een van bovenstaande tips te integreren? Dan kan je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Ik sta voor je klaar!

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen