Mediteren: zo doe je dat!

Yes, na enige research te hebben gedaan ben jij geïnteresseerd geraakt in mediteren. Of je bent er al een paar keer enthousiast voor gaan zitten, maar denkt nu bij je zelf: help, hoe pak ik dit eigenlijk aan? Lees in dit blog alle ins en outs over mediteren zodat jij met een kickstart aan de slag kan! 

Beginnen met mediteren

Als je net om de hoek komt kijken bij mediteren kan het overweldigend voelen: oh jee, hoe werkt dit? En vooral: waar begin ik? Via een korte online search komt de ene na de andere goeroe voorbij die pleit voor alle voordelen van mediteren. En ja, die voordelen zijn er! Alleen is het ook begrijpelijk dat het nogal eens onduidelijk kan zijn hoe het precies in z’n werkt gaat, dat mediteren. Laten we beginnen bij het begin. 

Mediteren is een hele fijne manier om innerlijke rust te bereiken, om weer in-te-checken bij jezelf en terug te keren in huidige moment. Het kan best wat inspanning vergen van je. Ik hoor je denken: huh, inspanning? Meditatie is toch juist om te ontspannen? Ja, je zal uiteindelijk die innerlijke rust bereiken omdat je je weer verbindt met jezelf en het huidige moment. Dit doe je door met je aandacht tijdens de meditatie bij je lichaam en gedachten te blijven met een open houding. En dit kan als inspannend worden ervaren. Aangezien je je van moment tot moment met je volledige bewustzijn in het ‘nu’ bevindt. De gedachten zullen komen en gaan. Deze observeer je en laat je daarna weer aan je voorbij dwarrelen. Wat vaak voor komt is dat we mediteren associëren met het helemaal stil ‘moeten’ zijn. Dat er geen gedachten mogen zijn. Dit is de grootste misvatting van mediteren. Alles wat zich aandient is welkom. Jij mag het verwelkomen en vervolgens weer loslaten. Het kan ook nogal eens voorkomen dat je afdwaalt. Dit gebeurt zelfs bij de meest vergevorderde meditatie-experts. Het gaat er niet om dat je afdwaalt, maar dat je dit opmerkt en weer terugkeert naar de meditatie. 

Meditatie in a nutshell:

  • Een manier om weer bij jezelf in-te-checken
  • Het is een middel om innerlijke rust te bereiken
  • Met je volledige aandacht in het moment aanwezig zijn
  • Gedachten mogen er zijn: ze komen en gaan weer
  • Alles wat zich aandient is welkom
  • Het gaat niet om afdwalen, maar het opmerken en terugkeren

 

Welke houding tijdens de meditatie? 

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Hierbij geldt vooral dat je bij jezelf mag voelen welke manier voor jou prettig is. Het is een moment die je voor jezelf neemt en je mag het zo comfy maken voor jezelf als nodig. 

  • Zittend op een stoel: met je voeten plat op de grond en je rug recht
  • Zittend op een stoel: met je benen in kleermakerszit en je rug recht
  • Zittend op de grond: met je benen in kleermakerszit en je rug recht
  • Zittend op de grond: met je benen vooruitgestrekt en je rug recht tegen een muur
  • Liggend op een mat of matras (let op: in-slaap-val gevaar 😉 )
  • Zittend op: een meditatiemat, kussen of bankje

Het gebruiken van een meditatiekussen, mat of bankje kan je helpen in het aangenaam maken van het mediteren. Het zorgt ervoor dat je een langere tijd een bepaalde houding kan aannemen. Heb je trouwens een ingeving om het op een hele andere manier te doen? Go for it! Laat hierin je creativiteit de vrije loop en volg vooral wat voor jou goed voelt. De bovengenoemde zijn de meest voorkomende manieren van mediteren. 

Meditatie tools

Oké, je weet inmiddels wat mediteren is en welke houdingen je kan aannemen. Fijn! En dan? Je kan gebruik maken van begeleide meditaties. Dit is vooral in het begin erg prettig. Je sluit je ogen en wordt woordelijk meegenomen door de begeleider. Dat maakt het makkelijker om er met je aandacht bij te blijven en om weer terug te keren naar de meditatie. Klinkt dit als muziek in de oren? Download dan hier 3 gratis begeleide meditaties. Dan kan je direct van start! 

Andere mogelijkheden zijn: een meditatiemuziek opzetten (gewoon even googlen), mediteren op de ademhaling, mediteren met de focus op de geluiden om je heen. Sluit hierbij je ogen. Dit helpt je om je aandacht te shiften van de buitenwereld naar binnen. 

Mediteren: wat heb ik verder nog nodig? 

Het allerbelangrijkste: jezelf! Je hebt verder vrij weinig nodig om te mediteren of om te beginnen met mediteren. Zorg er in ieder geval voor dat je er tijd voor neemt en dat je je in een rustige ruimte bevindt waarvan je weet niet gestoord te zullen worden. Of even een ‘do-not-disturb’ deurhanger om de deurknop plaatsen ;-)! En verder, bepaal voor jezelf hoe jij wilt mediteren. Daarvoor heb je (hopelijk) inmiddels genoeg inspiratie opgedaan. En zorg er dan voor dat je dat in huis hebt.

Ben je nu helemaal ready om aan de slag te gaan? Ik heb als cadeau voor jou 3 gratis meditaties opgenomen. Download ze hier. Enjoy!

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen