De 10 voordelen van mediteren

Oké, als je de vorige blog over mediteren hebt gelezen dan ken jij nu de basisbeginselen. Misschien heb je inmiddels de tips al toegepast tijdens een meditatie. Super! Als je er een tijdje mee bezig bent kan het je veel voordelen brengen. Inmiddels is het zelfs wetenschappelijk bewezen dat mediteren een positief effect heeft op je lichaam en geest. Maar wat brengt het je nou precies? Lees hieronder 10 voordelen op een rij en pluk de vruchten van mediteren!

  1. Mediteren helpt je om: terug te keren naar het nu

Onze mind is zo krachtig dat het op elk gewenst moment kan ‘tijdreizen’. We kunnen daardoor in gedachten verzonken zijn bij gebeurtenissen uit het verleden. Of we zijn met ons hoofd in de toekomst. Dit kan zorgen voor onrust en stress. We moeten nog zoveel van onszelf of we hebben spijt van dingen die in het verleden zijn gebeurd. Mediteren helpt je om je aandacht weer te shiften naar het hier en nu. Dat wat daadwerkelijk bestaat.

  1. Mediteren helpt je om: te ontspannen

Het leven kan op z’n zachts gezegd nogal hectisch zijn. We hebben een drukke baan en ook onze sociale contacten willen we onderhouden. Mediteren helpt je om even een rustmoment voor jezelf in te lassen.

  1. Mediteren helpt je om: je immuunsysteem te versterken

Door te mediteren vermindert je brein activiteit. Je brein ervaart dus rust. En dat heeft een positief effect op je weerstand. Dat komt doordat je antistoffen aanmaakt en dat zorgt voor een sterk immuunsysteem.

  1. Mediteren helpt je om: je ademhaling naar beneden te krijgen

Doordat we veelal in de buitenwereld bezig zijn, letten we vaak minder op ons lichaam. En als we in die doe-modus verkeren, kan het maar zo zijn dat onze adem hoog zit. In een meditatie maak je weer verbinding met je ademhaling. Je ademhaling gaat dan weer zoals die hoort te zijn.

  1. Mediteren helpt je om: heerlijk te slapen

Na een drukke dag, waarin ons hoofd overuren heeft gedraaid, kan het zo zijn dat we maar blijven malen. Een meditatie aanzetten voordat je gaat slapen brengt je in het hier en nu, verbind je met je lichaam en je ademhaling wordt rustiger. Je komt tot rust en dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt.

  1. Meditatie helpt je om: focus en concentratie te houden

Tijdens een meditatie ben je met je volle aandacht in het hier en nu. Doordat je dit doet train je dus tegelijkertijd ook je focus en concentratie. En dat komt ook goed van pas in het dagelijkse leven. Een win-win situatie! 🙂

  1. Mediteren helpt je om: compassie te hebben

Ja, mediteren zorgt ervoor dat je meer compassie ontwikkelt. Hoe? Doordat je tijdens een meditatie in een staat van rust en kalmte raakt. Je bekijkt van daaruit situaties en mensen op een milde en vriendelijke manier.

  1. Mediteren helpt je om: jezelf beter te kennen

Gedachten, gevoelens, emoties, moeilijkheden; ze komen allemaal stuk voor stuk voorbij tijdens een meditatie. Toch staan we er in het dagelijks leven maar weinig bij stil. Tijdens een meditatie nodig je alles wat er is uit. En het mag er ook zijn. Zo leer je jezelf en dat wat er in jou omgaat beter kennen.

  1. Mediteren helpt je om: beter om te gaan met moeilijke situaties

Als je je in een moeilijke situatie bevindt en je gaat eerst mediteren, zal je merken dat je heel anders naar de situatie gaat kijken. Ook als je een langere tijd mediteert en er komt een uitdaging op je pad dan zal je het vanuit mildheid tegemoet treden. Dit komt doordat mediteren je innerlijke rust bevordert. Dit betekent dat je je veelal niet meer laat leiden door wat er in de buitenwereld gebeurt. Je weet dat je zelf de keuze hebt hoe je omgaat met dat wat er op je pad komt.

  1. Mediteren helpt je om: bewuster te leven

De vogels die fluiten, een prachtige zonsondergang of een glimlach van een wildvreemde. Als je gaat mediteren kan het maar zo zijn dat je je opeens veel bewuster wordt van de dingen om je heen. Je staat stil bij wat er op dit moment is. Dit zorgt er ook voor dat je meer dankbaarheid in je leven zal verwelkomen.

Ben jij nu helemaal ready om aan de slag te gaan? Ik heb als cadeau voor jou 3 gratis meditaties opgenomen. Download ze hier.

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen