Dit is wat HSP is

Empathische antenne? Present. Door het minste of geringste geluiden of licht niet meer kunnen uitstaan? Check. Is een horrorfilm kijken zo’n beetje de ergste nachtmerrie ooit? Vink. Hey, mijn naam is Denise en ik ben coach, maar ook een rasechte HSP’er.

 

Wat is HSP?

Oké, alle gekheid op een stokje. HSP staat voor hoogsensitief persoon, wat inhoudt dat diegene heel erg gevoelig is voor prikkels. Elk mens is in bepaalde mate sensitief en neemt informatie waar uit de omgeving, maar net als met alle eigenschappen is dat voor de ene mens in grotere mate dan voor een andere. Hoogsensitieve mensen zijn extra gevoelig voor externe prikkels. Geluiden kunnen snel te hard zijn, geuren komen sterker binnen. Ook de omgeving wordt intens waargenomen én gevoeld. Daarnaast is een stuk diepte, betekenis en zin in het leven een belangrijk onderdeel op hun levenspad.

 

De zon- en schaduwkant van HSP

Het is prachtig om een ander aan te kunnen voelen en op deze wijze iemand te helpen of steunen. Zo kan je er echt voor een ander zijn. Het is ook prachtig om diepte en betekenis in het leven te voelen en ervaren. En omdat je creatieve en fantasierijke brein overuren draait, kom je ook nog eens tot nieuwe ideeën en inzichten. Mooi meegenomen.

Toch is er ook een schaduwkant. Net als met alle talenten en sterke eigenschappen die eens mens bezit, zit daar ook vaak een valkuil onder. Zo kan je dat ook bekijken wat betreft HSP. De valkuil is dat je snel overprikkeld kunt raken. Omdat alles intensiever wordt ervaren, is er meer tijd nodig dan voor een ander mens, om de prikkels te verwerken. Het is dus belangrijk om op tijd pauzes in te lassen, zodat je niet aan jezelf voorbijloopt.

 

Ben ik HSP?

Als je onderstaande punten herkent, kan het goed zo zijn dat hoogsensitiviteit jouw unieke kracht is.

  • Een sterk inlevingsvermogen
  • Empathisch, belang zien van anderen
  • Situaties, stemmingen, energieën kunnen aanvoelen
  • Licht, geluid en overige externe prikkels als intens kunnen ervaren
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • Snel en gemakkelijk geraakt of gekwetst zijn
  • Oog voor de details, sterk in observatie
  • Intuïtief, creatief, fantasierijk, rijke innerlijke wereld
  • Je hebt meer tijd alleen nodig – ook al geef je jezelf dit vaker niet dan wel

 

HSP Life Coach

Herkenbaar? Dan kan maar zo, want 20% van de bevolking is hoogsensitief. Weet dus dat je niet alleen bent. Vind je het lastig om met je sensitiviteit om te gaan? Voel je welkom in mijn coach programma zodat je ermee leert omgaan en je niet de valkuil in duikt, maar het in kan zetten als jouw innerlijke kracht.

 

HSP Meditatie

Hieronder kun je een meditatie doen om te ‘ontprikkelen’.

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen