De boel de boel laten: 3 tips om van buiten naar binnen te gaan

Mega sensitief, een gevoelswereld waar je u tegen zegt en een sterke wil om dat vooral allemaal niet te zijn. Een aantal jaar geleden zat die gevoeligheid me vooral in de weg. Het paste niet in het work hard play hard plaatje, die sterk vertegenwoordigd is in deze samenleving. Hoe ik was, leek niet te kloppen.

Het verliezen van het contact met mijn binnenwereld, was nodig om te beseffen dat je nog zo ver kan wegrennen van jezelf, maar je zult altijd heimwee hebben. Toen ik ervoor koos om al die vluchtroutes en aanpasmanoeuvres los te laten en juist die gevoelswereld wél in te gaan, realiseerde ik me dat die veilige haven nooit buiten mezelf te vinden was. Die zat al die tijd al binnenin.

Soms zijn we zo in de buitenwereld opzoek naar bevestiging dat we erbij horen, een schouderklopje of erkenning dat we ‘normaal’ zijn, dat we compleet voorbijgaan aan wat echt goed en kloppend voelt voor onszelf.

En hoe kunnen we ook anders, want dit kon je niet kiezen in je vakkenpakket op school. Maar je bent nooit te oud om te leren: want juist binnenin zal je die onvoorwaardelijke liefde vinden – ook in de vorm van waardering en bevestiging – die in de buitenwereld soms onvindbaar lijkt te zijn.

 

3 praktische tips: van buiten naar binnen

 

Tip 1 – Stoppen

Rennen, vliegen en door. Het leven kan er hectisch uitzien en voor we het weten vliegen de dagen aan onze neus voorbij. In die hectiek kan het goed zijn dat je vooral bezig bent met allerlei ‘moetjes’ en daarbij jezelf voorbijloopt. De eerste tip is dus ook: stop af en toe eens. Sta stil. Moet je de was nu echt opvouwen? Of kan het ook wachten tot morgen? Moet je nu echt dat ene vervelende telefoontje plegen waar je al een week tegen aan zit te hikken? Of kan het ook wachten? Is je antwoord toch: ja dit is echt een must-do voor nu? Ook helemaal goed! Want wat je doet is: je maakt een bewuste keuze en stapt daardoor uit de automatische piloot.

 

Tip 2 – Een vleugje vreugde

Maak voor jezelf eens een lijstje wat je leuk vindt om te doen. Nee, niet omdat je dochter, je moeder of de buuf dat altijd wilt doen, maar echt voor jou. Laat je creativiteit hier maar flink op los. Schiet je zo 1, 2, 3 niks te binnen? Denk dan aan vroeger. Wat deed je voor hobby als kind? Waar werd je zielsgelukkig van? Vraag jezelf af of je dat weer kunt oppakken. Misschien moet je het een beetje in een andere vorm gieten. Denk in mogelijkheden. En plan voor jezelf tijd (vrij) in je agenda aankomende week waarin je doet wat jij wilt.

 

Tip 3 – Meditatie

Misschien schrik je wel: ‘oh help, niet mediteren toch?’ Dat kan heel goed! Zeker als je het nog nooit gedaan hebt en wel eens in een zelfhulpboek hebt gelezen of gehoord via via. Maar wat is mediteren eigenlijk? Het is enkel zijn in het hier en nu, met wat is. Pfoe, wat een opluchting hè? Je hoeft jezelf dus zeker niet in een ingewikkelde lotushouding te vouwen. Mediteren kent vele soorten en maten. De traditionele vorm waarin je een muziekje of geleide meditatie opzet en zittend of liggend de woorden volgt. Maar denk ook aan: een wandeling door de natuur, yoga of zelfs intuïtief dansen. Het gaat erom dat je met je aandacht in het hier en nu kunt zijn, en zijn met was is.

Ga eens aan de slag met deze drie tips en zie wat het je brengt. Ik wens je er veel succes en vooral heel veel plezier mee. Jouw binnenwereld is jouw veilige haven en daar mag je altijd weer naar terug keren.

Heb je er hulp bij nodig? Twijfel dan niet om die hulp ook in te schakelen. Dat mag je jezelf gunnen! Bekijk eens deze coach pagina. Weet dat ik voor je klaar sta!

 

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen