Overprikkeld: herken het aan deze 4 signalen

Druk, drukker, drukst! We rennen en vliegen van de ene meeting naar de andere. Om vervolgens nog even door te gaan naar de vrijmibo van het werk. In het weekend staan er meerdere sociale activiteiten op het programma en het liefst willen we ook nog een uurtje knallen in de plaatselijke sportschool. Herkenbaar, much? 

 

Overprikkeld: we staan non-stop ‘aan’

We leven in een almaar doordraaiende maatschappij. We hebben ontzettend hoge verwachtingen van onszelf op het gebied van: werk, vrienden, familie, partner, het huishouden, sporten en ga zo maar door. Kosten wat kost proberen we alle ballen in de lucht te houden. Het altijd maar ‘aan’ staan kan ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit, weinig energie hebt, je weinig kunt hebben en je je gewoonweg op voelt. 

 

De signalen van je lichaam

In het scenario dat hierboven is geschetst gaat het lichaam signalen geven. Het is dan van belang om deze signalen te herkennen en ernaar te luisteren. Het lichaam doet dit niet voor niks en we mogen er dankbaar voor zijn. Deze alarmbellen rinkelen om ervoor te zorgen dat actie ondernomen wordt en er iets verandert, zodat erger voorkomen kan worden. Oké, hoe weet je nou of je overprikkeld bent? Waar kan je op letten? Lees hieronder de 4 meest voorkomende signalen van overprikkeld zijn. 

 

 1. Altijd moe zijn

  Hoeveel je ook slaapt, het maakt niet uit. Dag in dag uit voel je je oververmoeid. Dit maakt het erg lastig om normale dagelijkse taken uit te voeren. En als je klaar bent, dan plof je op de bank en kom je daar niet meer van af.

 1. De concentratieboog is kort

  De moeheid heeft effect op het uitvoeren van alledaagse taken. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ook de concentratieboog korter is geworden. Het is lastig om de focus erbij te houden. Je wordt snel afgeleid, dwaalt af in gedachten of hebt geen puf om de taak af te maken. Ook dingen onthouden gaat je niet gemakkelijk meer af. Je kan zelfs bij jezelf opmerken dat je af en toe iets vergeet.

 1. Onverwachte huilbuien

  We huilen allemaal wel eens bij het zien van een drama-film of gewoon als het even tegen zit. Dat hoort ook bij het leven. Als je overprikkeld bent dan komt alles wat je met je zintuigen waarneemt harder binnen. Dit betekent dat je om het minste of geringste in tranen kan uitbarsten. Het kan zelfs voorkomen dat de tranen over je wangen rollen als er niks aan de hand is. Het begint gewoon.

 1. Een nieuwe strategie: vermijden

  Doordat je oververmoeid bent, heb je geen zin meer om er nog op uit te gaan. Je blijft het liefst zitten op de bank met een kop thee en een kleedje in je veilige, vertrouwde bubbel. Zelfs een kopje koffie met een vriend(in) is dan al teveel. Je leert een nieuwe strategie: vermijden. Alle sociale evenementen skip je zoveel mogelijk, zodat je in de veilige omgeving kan blijven en zo min mogelijk prikkels hoeft te verwerken.

Zo, heel even ademhalen en deze informatie laten bezinken. Herken je de signalen? Of juist helemaal niet? Als je veel van de signalen herkent kan dat best even confronterend zijn om te lezen. Weet dat je niet alleen bent. Eén op de acht werknemers in Nederland kampt met dit soort klachten. Dat is een behoorlijk aantal en het betekent dat er werk aan de winkel is! Onthoud dat jij over onbegrensde innerlijke kracht bezit om dit om te buigen. Stap één is: herkennen. De volgende stappen lees je hieronder. 

 

Overprikkeling aanpakken

Alle bovengenoemde signalen kan je zien als je lichaam die tegen je zegt: ‘help, ik kan je niet bijbenen, je gaat me te snel.’ Wat je in zo’n situatie mag doen is een pas op de plaats maken. Tsja, dat is misschien wat makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allerlei verplichtingen die we niet zomaar van het één op het andere moment opzij kunnen zetten. Begrijpelijk! Dus hoe pak je dit aan? 

 1. Prioriteiten stellen

  Maak voor jezelf een overzicht met alles wat je nog zou ‘moeten’ doen van jezelf, alle afspraken die op de agenda staan en wat je op dit moment bezighoudt. Schrijf alles van je af. Ga dan alle agendapunten en de dingen die je ‘moet’ doen langs en stel jezelf de vraag: moet ik dit nu doen? Is er echt geen ander moment? Aan de hand daarvan kan je een prioriteitenlijst maken. Wat nog even kan wachten, leg je voor nu naast je neer. Voor hetgeen wat je nog dient te doen, stel jezelf de vraag: ben ik de enige die dit kan? Of kan ik de hulp inschakelen van een vriend(in), collega, familielid etc. En doe dat dan ook.

 1. Rust in de tent

  Maak bewust tijd voor jezelf. Als we zo druk zijn dan kunnen we onszelf nogal eens verliezen in de oneindige mogelijkheden die het leven biedt. Feest hier, borrel daar. Voor we het weten is onze hele week volgepland en zijn we alleen thuis om te slapen. Zorg er dus voor dat je even wat (sociale) verplichtingen cancelt of verschuift naar later. Net wat voor jou prettig voelt.

 1. Ontspanning zoeken

  Yes, dit is iets wat we onszelf best wat vaker mogen gunnen. Iets of niets doen om te ontspannen. Gewoon op de bank liggen of zitten en naar buiten staren om tot rust te komen. Of een activiteit ondernemen die je ontspanning brengt. Elk mens is uniek en eenieder vindt ontspanning op zijn eigen manier. Ga bij jezelf na wat dat voor jou is. Denk aan: mediteren, lezen, muziek luisteren, een bad nemen, spa dagje, puzzelen en bewegen.

 1. Talk the talk

  Het kan fijn zijn om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Dat kan een vriend(in) zijn of een familielid. Misschien heb je behoefte aan iemand die verder van je af staat. Weet dat er altijd professionals voor je klaar staan. Ook ik ben er voor jou! Klinkt dat prettig voor jou? Klik dan hier voor meer informatie. We kunnen ook tijdens een gratis kennismakingsgesprek samen kijken naar wat bij jou past. Voelt dat goed voor jou? Laten we dan geheel vrijblijvend een afspraak in plannen. Klik hier en dan zie ik je binnenkort!

Herken je je in dit blog? Heb jij één of meerdere van deze signalen? Wees lief voor jezelf, dankbaar dat je lichaam je waarschuwt en onthoud dat je over onbegrensde mogelijkheden beschikt om de rust weer te vinden! 

Liefs,

Denise

Gratis kennismaken

Ben je nieuwsgierig naar coaching? Wil je weten wat het voor jou kan betekenen? Of lijkt het je leuk om gewoon even kennis te maken onder het genot van een warm kop koffie of thee? Klik op de link hieronder dan maken we een vrijblijvende afspraak. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Schermafbeelding 2022-12-02 om 22.13.55
Schermafbeelding 2023-01-03 om 15.42.50

Contact opnemen